Logistiikkaa lukiolaisille

Esipuhe

Vuosaaren lukio on Suomen ensimmäinen lukio, jossa opetetaan logistiikka-nimistä oppiainetta. Yksi tärkeimmistä syistä opettaa logistiikkaa Vuosaaressa on, että koulun naapurissa on Itämeren komein satama!

Lukiolle tarjoutui keväällä 2007 mahdollisuus saada opettajiaan Helsingin kauppakorkeakoulun (nyk. Aalto-yliopiston) tuotantotalouden luennoille. Tähän mennessä seitsemän opettajaa on käynyt kurssit. Ensimmäiset opetussuunnitelmat tehtiin koulussa keväällä 2007. Pohjana olivat lähinnä tuotantotalouden kurssin keskeiset sisällöt lukioon sovellettuina.

Kun opetus aloitettiin lukuvuonna 2007-08, opiskelijoilla ei tietenkään ollut oppikirjoja. Aluksi oppimateriaaliksi riittivätkin power pointit, lehtiartikkelit, uutiset ja tuntikohtaiset tehtävät, joita laadittiin sitä mukaan, kun kurssi eteni.

Tämä lukiolaisille laadittu sähköinen opiskelupaketti kattaa Vuosaaren lukion kurssit LO1 (luvut 1-9) sekä LO2 (luvut 10-15). Lisäksi käsitellään logistiikka-alaa ja siihen liittyviä koulutusmahdollisuuksia (luku 16). Tavoitteena on ollut tarjota lukioon sopiva yleissivistävä näkökulma logistiikkaan.

Materiaalin tekeminen on ollut meille vaativa, mutta myös hyödyllinen ja opettava kokemus. Monia osia tuotoksestamme pitää tietenkin vielä oikoa ja korjailla. Otamme vastaan palautetta erittäin mielellämme.

Tuore yhteistyö Reijo Rautauoman säätiön ja säätiön sähköisen portaalin Logistiikan maailman kanssa antaa meille erinomaisen mahdollisuuden laajentaa näkökulmaamme ja yhteistyötämme logistiikan ammattilaisten suuntaan. Säätiön myöntämillä stipendeillä tuemme ja kannustamme opiskelijoitamme aktiiviseen logistiikan opiskeluun. Toivomme, että logistiikka-ala voisi tarjota tulevaisuuden työnäkymiä myös Vuosaaren lukion opiskelijoille.

Antoisaa yhteistyötä mielenkiinnolla odottaen, Vuosaaressa helmikuussa 2016

Petri Karppinen, Pekka Lepistö ja Juha Venäläinen

Aineistoa päivitetään tarpeen mukaan sekä koulun kuin myös julkaisijan toimesta.


Ajankohtaista lukiomaailmassa

Lukio-opetus mullistuu: Kurssit muuttuvat opintopisteiksi, oppiaineiden rajat murtuvat helpommin (Helsingin Sanomat, 7.11.2019).

Helsinkiläisrehtorit huolestuivat aikuislukion hajottamisesta: ”Miksi muuttaa sellaista, joka toimii hyvin” (Helsingin Sanomat, 22.11.2019).