Posti

Postin takana on lähes 400-vuotinen historia. Yhtiön kaikki osakkeet omistaa Suomen valtio. Liikevaihdosta 96 % tulee yrityksiltä ja yhteisöiltä. Suomessa Posti palvelee asiakkaita nimellä Posti Oy ja muissa toimintamaissa nimellä Itella.

Postin toiminta on lakisääteistä ja toimilupaa edellyttävää kirjeiden ja postipakettien välittämistä. Osa postipalveluista on niin sanottuja yleispalveluita.

Viranomaiset valvovat postitoimintaa ja erityisesti yleispalveluita, jotka ovat laissa määriteltyjä keskeisimpiä peruspalveluita, joiden on oltava saatavilla koko maassa.

Postin toiminta on jaettu neljään eri liiketoimintaryhmään:

  • Postipalvelut
  • Paketti- ja logistiikkapalvelut
  • Itella Venäjä
  • OpusCapita.

Viimeisimmät liikevaihto- ja henkilöstötiedot löytyvät vuosikertomuksesta.

Postin toiminta

Posti pitää huolta asiakkaidensa arjen ja kaupankäynnin sujuvuudesta. Posti jakaa kirjeet, lehdet, suoramainokset sekä paketit. Se kuljettaa tavarat maan joka kolkkaan yön yli sekä tarjoaa erikoisratkaisuja kuten esimerkiksi vie ateriat lämpiminä vanhusten koteihin ja koululaisille kouluihin. Posti tarjoaa yrityksille elintarvikelogistiikkaa, sisälogistiikkaa, varastopalveluja pieniin ja suuriin tarpeisiin sekä varmistaa, että yritysten logistiikka toimii ja verkko-ostajat saavat tavaransa.

Postin palvelupisteet

Postin noin 1500 palvelupistettä ovat siellä missä asiakkaatkin. Moni posti on samoissa tiloissa päivittäistavarakaupan kanssa ja on avoinna yhtä kauan kuin kauppakin. Paketteja voi noutaa iltaisin ja viikonloppuisin palvelupisteistä tai yli 550 Postin automaatista (pakettiautomaatit ja Smartpost-automaatit) ympäri Suomen. Postin automaateista voi myös lähettää paketteja.

Palveluja kuluttajille

Perinteisten palveluiden rinnalle on tuotu uusia palveluvaihtoehtoja. Aitoja kortteja voi lähettää suoraan netistä tai älypuhelimesta vastaanottajan osoitteeseen. Paketteja voi noutaa sieltä mistä itse haluaa, vaikka mökkiä lähimmästä pakettiautomaatista. Kännykkään ladattavan Postin mobiilisovelluksen avulla voi esimerkiksi seurata omia lähetyksiään automaattisesti tai tehdä osoitteenmuutoksen.

Moni postiasia hoituu nykyään ympäri vuorokauden Postin verkkosivujen kautta. Paketin pystyy maksamaan valmiiksi verkossa ja Postin mobiilisovelluksessa ja jättämään sen Helposti-koodilla johonkin Postin automaateista tai palvelupisteistä. Verkkosivuilla on tarjolla muun muassa sähköinen postilaatikko ja arkisto, jonne asiakas voi saada laskunsa ja arkistoida tärkeät paperinsa.

Palveluja yrityksille

Yrityksille Posti on Suomen suurin logistiikka-alan yritys, jolla on valmiudet tarvittaessa koko toimitusketjuratkaisun toteuttamiseen. Joillekin asiakkaille Posti on koko logistisen toimitusketjun kumppani, joillekin hoidetaan vain kuljetukset tai varastointi.

Suomessa Posti tarjoaa paketti-, rahti-, ja varastopalveluita sekä näiden lisäpalveluita. Varastopalvelut mukautuvat yksittäisten tuotteiden varastoinnista ainavarastonohjausjärjestelmiksi. Hallintajärjestelmän kautta asiakkaat näkevät varastosaldon ja tilaustiedot reaaliajassa. Sisälogistiikkaa tuotetaan asiakkaan tiloissa esim. varastoissa, terminaaleissa, ja teollisuuden tuotannossa tai myymälöissä. Kansainvälinen rahti kulkee kumppaniverkoston kautta. Kaikki lähetykset ovat seurattavissa lähettämisestä luovutukseen asti.

Elintarvikelogistiikan palveluita tarjotaan elintarviketeollisuudelle, tukkukauppiaille ja elintarvikkeita myyville tuottajille. Lämpötilasäädellyt palvelumme takaavat turvallisen kuljetuksen, terminaaliverkoston sekä kylmä- että pakastevarastoinnin. Ruoan ja päivittäistavaroiden verkkokauppiaille tarjoamme kauppakassikuljetusta.

Yritysasiakkaille on tarjolla uusia ratkaisuja, esimerkiksi verkkokaupan toimijoille Postin automaattiverkosto ja automaattivarasto.

Posti tarjoaa palvelut yritykseltä – yritykselle, mutta myös yritykseltä – kuluttajalle, jolloin verkkokaupan toimijat ovat Postin yritysasiakkaita.

Palvelukonsepti yrityksille ja kuluttajille

Postin Smartpost mahdollistaa verkkokauppiaille sekä tavaroiden että palveluiden myynnin suoraan kuluttajien kotiin tai työpaikoille. Smartpost-automaatin voi saada taloyhtiön omaan kiinteistöön tai yritysten toimitiloihin. Kuluttajat tilaavat verkosta tai Postin Smartpost-palvelualustasta esim. palveluita, aterioita tai tuotteita. Tilaukset toimitetaan Postin automaatteihin tai kotiin. Automaatista voi myös lähettää paketteja ja kortteja sekä palauttaa verkko-ostoksia. Yritykset voivat liittyä mukaan Postin Smartpost.fi -palvelualustaan ja tarjota sitä kautta omia palvelujaan kuluttajille.

Lisätietoja Postin palveluista:

  • http://www.posti.fi/yritysasiakkaat/
  • http://www.posti.fi/henkiloasiakkaat/

Post (Posti)

Posti has nearly 400 year history. All of the company’s shares owned by the Finnish state. 96 % of turnover comes from companies and communities. In Finland Posti serves customers as Posti Oy (Post Ltd) and in the other countries as Itella.

Posti’s operation is statutory and a license based transmission of letters and parcels. Some of postal services are the so-called general services.

Posti’s operations are divided into four business groups:

  • Postal services
  • Parcel and logistics services
  • Itella Russia
  • OpusCapita

Posti delivers letters, magazines, direct advertisements and packages. It transports goods to every corner over the night as well as offers special solutions such as, for example, takes warm meals to elderly homes and to schools for children. Posti provides food and grocery logistics, storage services for small and large needs and ensures that companies logistics works and network-buyers receive their goods.