Muita talousryhmittymiä

Maailmantalous on viimeisen vuosikymmenen aikana keskittynyt viisikantaan: USA, EU, Japani, Venäjä ja Kiina, jossa varsinkin viimeksi mainitun painoarvo on kasvanut. Talousryhmittymien päämäärät vaihtelevat. Erilainen suojautuminen polkumyyntitullein on lisääntynyt ja myös aiheuttanut kauppapoliittisia kiistoja.

Edellä mainittuihin talouden keskittymiin on liittyneinä useita maita, löyhemmin tai kiinteämmin ja usein eri perustein. Merkittäviksi valuutoiksi ovat muodostuneet euro ja Yhdysvaltojen dollari, osaksi myös Japanin jeni. Venäjän ruplan ja Kiinan renminbin eli juanin merkitys ovat myös kasvussa. Häiriöt valuuttojen keskinäisissä vaihtoarvoissa aiheuttavat helposti maailmanlaajuista hämmennystä.

Taloudellisesti vahvojen blokkien synnylle on esitetty useita varsin vaativia edellytyksiä:

  • hyvä koulutustaso
  • jatkuva panostaminen työvoiman osaamiseen
  • korkea työmoraali
  • viennin kasvattamiseen suuntautuva toimintalinja
  • yhteiskunnallinen ja poliittinen vakaus
  • sovellutussuuntautunut tutkimus- ja kehitystoiminta
  • korkea säästämisaste
  • tehokas elintarvikehuolto
  • pitkän aikavälin strateginen ajattelu taloudellisessa toiminnassa

Eräitä kansainvälisiä talousryhmittymiä

ACFTA-sopimus, African Continental Free Trade Area
Astui voimaan 1.1.2021, alustavasti sopimusta laati 54 Afrikan 55:sta maasta, toistaiseksi sen on vahvistanut ainakin 44 valtiota.

AFTA, Asean Free Trade Area – Brunei, Daressalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam

ALADI, latinalaisen Amerikan yhdentymisliitto – Argentiina, Bolivia, Brasilia, Chile, Ecuador, Kolumbia, Meksiko, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela

ANDI-ryhmä – Bolivia, Ecuador, Kolumbia, Peru, Venezuela

ASEAN, Association of South East Asian Nations – Brunei Daressalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam

CEFTA, Central European Free Trade Agreement – Albania, Bosnia Herzegowina, Croatia, Former Yugoslav Republic of Macedonia, Moldova, Montenegro, Serbia and Kosovo

CETA-sopimus, Kanadan ja Euroopan Unionin välinen vapaakauppa- ja investointisuojasopimus ( Compehensive Economic and Trade Agreement ). Allekirjoitettu Brysselissä 30.10.2016, astunee väliaikaisena voimaan nopeastikin ilman investointi- eli sijoitussuojaa, joka edellyttää kaikkien EU-maiden parlamenttien ratifiointia.

CIS, Commonwealth of Independent States – Azerbaijan, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova, Kazakstan, Russian Federation, Ukraine, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyz Republic.

EAEU or EEU, Eurasian Economic Union – Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyz Republic, Russian Federation, Tajikistan, and observing members Armenia, Moldovia and Ukraine,

Euraasian Customs Union (Euraasian tulliliitto) – Russia, Belarus and Kazakstan, already now June 2014 a Customs Union like the European Union without Customs Clearances on inner borders.

EC, European Communities – Austria, Belgium, Bulgaria, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Poland, Portugal, Romania, Slovak Republic, Slovenia, Spain, Sweden, The Netherlands, United Kingdom, Croatia, , Northern Ireland (from 1.1.2021).

ECOWAS/CEDEAO, Länsi-Afrikan talousyhteisö: Benini, Burkina Faso, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kap Verde, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Norsunluurannikko, Senegal, Sierra Leone ja Togo.

EEA, European Economic Area – EC, Iceland, Liechtenstein, Norway

EFTA, European Freetrade Association – Norja, Sveitsi, Liechtenstein ja Islanti.

MERCOSUR, eräät Etelä-Amerikan maat. Jäsenet ja yhteistyökumppanit: Argentiina, Brasilia, Paraguay ja Uruguay. Myös Venezuela on kuulunut Mercosur-maihin, mutta monissa vaikeuksissa painiva maa on sittemmin suljettu ryhmän ulkopuolelle (2018).

NAFTA, North American Free Trade Agreement
Canada, Mexico, United States. Donald Trumpin voitettua USA:n presidentin vaalit 2016 hän on ilmoittanut haluavansa neuvotella NAFTA-sopimuksen ainakin osaksi uusiksi. Yhdysvallat irrottautui NAFTA-sopimuksesta keväällä 2018, jolloin käytännössä sopimus lakkasi olemasta, Kts USMCA.

NORSUNLUURANNIKON JA EU:N VÄLINEN ENSIVAIHEEN TALOUSKUMPPANUUSSOPIMUS, väliaikainen soveltaminen on alkanut 3.9.2016 sisältäen alkuperäsäännöt tullihelpotuksineen.

OCT, Overseas Countries and Territories – Greenland, New Caledonia, French Polynesia, French Southern and Antarctic Territories, Wallis and Futuna Islands, Mayotte, Saint Pierre and Miquelon, Aruba, Netherlands Antilles, Anguilla, Cayman Islands, Falkland Islands, South Georgia and South Sandwich Islands, Montserrat, Pitcairn, Saint Helena, Ascension Island, Tristan da Cunha, Turks and Caicos Islands, British Antarctic Territory, British Indian Ocean Territory, British Virgin Islands.

PERSIANLAHDEN ARABIMAIDEN YHTEISTYÖNEUVOSTO: Kuwait, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Bahrain, Saudi-Arabia, Oman ja Qatar, Jemen neuvottelee jäsenyydestä vuonna 2016.

POHJOIS-IRLANTI ALKAEN 1.1.2021

EU:n ja Pohjois-Irlannin välisessä kaupassa sovelletaan erillistä pöytäkirjaa, jonka mukaan alueeseen sovelletaan EU:n tullilainsäädäntöä. Pohjois-Irlantia kohdellaan ikään kuin se kuuluisi Unionin tullialueeseen. Käytännössä tämä tarkoittaisi mm. seuraavia asioita ( lainaus Suomen tullin Internet-sivuilta www.tulli.fi ):

  • tavarat, jotka tuodaan Pohjois-Irlantiin unionin ulkopuolelta tai Yhdistyneen kuningaskunnan muista osista joutuvat tullitarkastuksiin. Tällaisiin tavaroihin sovelletaan tullimuodollisuuksia, ja verovastuista on annettava vakuudet
  • tavarat, jotka viedään Pohjois-Irlannista unionin ulkopuolelle tai Yhdistyneen kuningaskunnan muihin osiin ovat tullivalvonnan alaisia niille voidaan tehdä tullitarkastuksia. Tavaroihin sovelletaan unionin vientimenettelyyn asetamisen säännöksiä
  • Pohjois-Irlannin ja unionin välillä siirrettäviin tavaroihin ei kohdisteta tullivalvontaa, -tarkastuksia eikä muitakaan unionin vientitullaussäännöksiä
  • Pohjois-Irlantiin tuotuihin ja siellä vapaaseen liikenteeseen luovutettuihin tavaroihin sovelletaan EU:n yhteisötavarasäännöksiä
  • Pohjois-Irlannin ja unionin välinen kauppa kuuluu unionin sisäkaupan tilastointivevollisuuden piiriin

RCEP, Aasian ja Tyynen meren alueiden vapaakauppasopimus – RCEP-sopimus (Regional Comprehensive Economic Partnership) on yksi maailman suurimmista kauppasopimuksista. Sopimuksessa mukana ovat 15 Kaakkois-Aasian maata eli Brunei, Filippiinit, Indonesia, Kambodza, Laos, Malesia, Myanmar, Singapore, Thaimaa ja Vietnam. Näiden lisäksi sopimuksen allekirjoittivat Kiina, Japani, Etelä-Korea, Uusi-Seelanti ja Australia. Intia vetäytyi sopimuksesta, koska ei saanut mukaan toivomiaan poikkeuksia maatalouteen, mutta voi halutessaan tulla mukaan osapuolena myöhemmin. Sopimus helpottaa ensisijaisesti tavarakauppaa alentamalla tulleja ja yhdenmukaistamalla käytäntöjä, tosin aika pitkien siirtymäaikojen jälkeen. Sopimus allekirjoitettiin 15.11.2020. Iso-Britannia ilmoitti helmikuussa 2021 hakevansa jäsenyyttä RCEP-sopimukseen.

SADC, Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö, jäsenmaat: Angola, Botswana, Etelä-Afrikka, Kongon demokraattinen tasavalta, Lesotho, Malawi, Mauritius, Mosambik, Namibia, Seychellit, Swazimaa, Zimbabwe ja Madagaskar. SADC:n ja Euroopan Unionin talouskumppanuussopimuksen väliaikainen soveltaminen on alkanut 10.10.2016 koskien seuraavia SADC-maita: Botswana, Lesotho, Namibia, Etelä-Afrikka ja Swazimaa.

TPP eli Transpacific Partnership, kahdentoista maan syksyllä 2015 hyväksymä historiallinen vapaakauppasopimus, joka tosin vaatii vielä kaikkien osallistujamaiden hallintoelinten hyväksynnän. Maiden osuus maailmantalouden tuotannosta on noin 40%. Kyseiset Tyynenmeren sopimuksen osallistujavaltiot ovat Brunei, Chile, Uusi Seelanti, Singapore, Australia, Kanada, Japani, Malesia, Meksiko, Peru, Vietnam ja Yhdysvallat. Kaikkien osallistujavaltioiden ratifiointiin varattu aikaa kaksi vuotta ja järjestelyyn voidaan myöhemmin hyväksyä myös muita valtioita. Merkittävin alueen valtio, joka ei ole mukana on Kiina, ilmeisesti osaksi myös Yhdysvaltojen toiveen takia. Myös tähän sopimukseen toivoo vuonna 2016 valittu USA:n presidentti Donald Trump muutoksia eikä Yhdysvallat ole toistaiseksi sopimusta allekirjoittanut.

TTIP-sopimus eli Transatlantic Trade and Investment Partnership (Transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus) eli Euroopan Unionin ja Yhdysvaltojen välinen sopimus sisältäen myös laajamittaiset tullinalennukset. TPP-sopimus asettaa Euroopan Unionille paineita saada myös tämä sopimus voimaan. Lopullista hyväksyntää hidastavat sopijaosapuolten erilaisen intressit mm. ympäristönsuojelun ja kuluttajansuojanormien osalta. Sopimuksen voimaansaattaminen on ollut vuodesta 2016 alkaen voimakkaassa vastatuulessa. Euroopan Unioni ei liene valmis kuluttajasuojeluun liittyvien asioiden helpotuksiin eikä myöskään 2016 valittu Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ole yleensäkään lämmennyt uusiin vapaakauppasopimuksiin eli käytännössä TTIP-sopimuksen käsittely on ainakin jäissä.

USMCA (United States-Mexico-Canada-agreement) korvaa aiemman NAFTA-sopimuksen ja uudessa on vanhan sopimuksen ongelmakohtia korjattu. Uusi sopimus vahvistettiin 30.11.2018.