Muita talousryhmittymiä

Maailmantalous on viimeisen vuosikymmenen aikana keskittynyt viisikantaan: USA, EU, Japani, Venäjä ja Kiina, jossa varsinkin viimeksi mainitun painoarvo on kasvanut. Talousryhmittymien päämäärät vaihtelevat. Erilainen suojautuminen polkumyyntitullein on lisääntynyt ja myös aiheuttanut kauppapoliittisia kiistoja.

Edellä mainittuihin talouden keskittymiin on liittyneinä useita maita, löyhemmin tai kiinteämmin ja usein eri perustein. Merkittäviksi valuutoiksi ovat muodostuneet euro ja Yhdysvaltojen dollari, osaksi myös Japanin jeni. Venäjän ruplan ja Kiinan renminbin eli juanin merkitys ovat myös kasvussa. Häiriöt valuuttojen keskinäisissä vaihtoarvoissa aiheuttavat helposti maailmanlaajuista hämmennystä.

Taloudellisesti vahvojen blokkien synnylle on esitetty useita varsin vaativia edellytyksiä:

  • hyvä koulutustaso
  • jatkuva panostaminen työvoiman osaamiseen
  • korkea työmoraali
  • viennin kasvattamiseen suuntautuva toimintalinja
  • yhteiskunnallinen ja poliittinen vakaus
  • sovellutussuuntautunut tutkimus- ja kehitystoiminta
  • korkea säästämisaste
  • tehokas elintarvikehuolto
  • pitkän aikavälin strateginen ajattelu taloudellisessa toiminnassa

Eräitä kansainvälisiä talousryhmittymiä

AFTA, Asean Free Trade Area
Brunei, Darussalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam

ASEAN, Association of South East Asian Nations
Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam

CEFTA, Central European Free Trade Agreement
Albania, Bosnia Herzegowina, Croatia, Former Yugoslav Republic of Macedonia, Moldova, Montenegro, Serbia and Kosovo

CETA-sopimus, Kanadan ja Euroopan Unionin välinen vapaakauppa- ja investointisuojasopimus ( Compehensive Economic and Trade Agreement ). Allekirjoitettu Brysselissä 30.10.2016, astunee väliaikaisena voimaan nopeastikin ilman investointi- eli sijoitussuojaa, joka edellyttää kaikkien EU-maiden parlamenttien ratifiointia.

CIS, Commonwealth of Independent States
Azerbaijan, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova, Kazakstan, Russian Federation, Ukraine, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyz Republic.

EAEU or EEU, Eurasian Economic Union
Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyz Republic, Russian Federation, Tajikistan, and observing members Armenia, Moldovia and Ukraine,

Euraasian Customs Union (Euraasian tulliliitto) – Russia, Belarus and Kazakstan, already now June 2014 a Customs Union like the European Union without Customs Clearances on inner borders.

EC, European Communities
Austria, Belgium, Bulgaria, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Poland, Portugal, Romania, Slovak Republic, Slovenia, Spain, Sweden, The Netherlands, United Kingdom, Croatia.

ECOWAS/CEDEAO, Länsi-Afrikan talousyhteisö: Benini, Burkina Faso, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kap Verde, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Norsunluurannikko, Senegal, Sierra Leone ja Togo.

EEA, European Economic Area
EC, Iceland, Liechtenstein, Norway

EFTA, European Freetrade Association
Norja, Sveitsi, Liechtenstein ja Islanti.

MERCOSUR, eräät Etelä-Amerikan maat. Jäsenet ja yhteistyökumppanit: Argentiina, Brasilia, Paraguay ja Uruguay. Myös Venezuela on kuulunut Mercosur-maihin, mutta monissa vaikeuksissa painiva maa on sittemmin suljettu ryhmän ulkopuolelle (2018).

NAFTA, North American Free Trade Agreement
Canada, Mexico, United States. Donald Trumpin voitettua USA:n presidentin vaalit 2016 hän on ilmoittanut haluavansa neuvotella NAFTA-sopimuksen ainakin osaksi uusiksi. Yhdysvallat irrottautui NAFTA-sopimuksesta keväällä 2018, jolloin käytännössä sopimus lakkasi olemasta, Kts USMCA.

NORSUNLUURANNIKON JA EU:N VÄLINEN ENSIVAIHEEN TALOUSKUMPPANUUSSOPIMUS, väliaikainen soveltaminen on alkanut 3.9.2016 sisältäen alkuperäsäännöt tullihelpotuksineen.

OCT, Overseas Countries and Territories
Greenland, New Caledonia, French Polynesia, French Southern and Antarctic Territories, Wallis and Futuna Islands, Mayotte, Saint Pierre and Miquelon, Aruba, Netherlands Antilles, Anguilla, Cayman Islands, Falkland Islands, South Georgia and South Sandwich Islands, Montserrat, Pitcairn, Saint Helena, Ascension Island, Tristan da Cunha, Turks and Caicos Islands, British Antarctic Territory, British Indian Ocean Territory, British Virgin Islands.

PERSIANLAHDEN ARABIMAIDEN YHTEISTYÖNEUVOSTO: Kuwait, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Bahrain, Saudi-Arabia, Oman ja Qatar, Jemen neuvottelee jäsenyydestä vuonna 2016.

SADC, Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö, jäsenmaat: Angola, Botswana, Etelä-Afrikka, Kongon demokraattinen tasavalta, Lesotho, Malawi, Mauritius, Mosambik, Namibia, Seychellit, Swazimaa, Zimbabwe ja Madagaskar. SADC:n ja Euroopan Unionin talouskumppanuussopimuksen väliaikainen soveltaminen on alkanut 10.10.2016 koskien seuraavia SADC-maita: Botswana, Lesotho, Namibia, Etelä-Afrikka ja Swazimaa.

TPP eli Transpacific Partnership, kahdentoista maan syksyllä 2015 hyväksymä historiallinen vapaakauppasopimus, joka tosin vaatii vielä kaikkien osallistujamaiden hallintoelinten hyväksynnän. Maiden osuus maailmantalouden tuotannosta on noin 40%. Kyseiset Tyynenmeren sopimuksen osallistujavaltiot ovat Brunei, Chile, Uusi Seelanti, Singapore, Australia, Kanada, Japani, Malesia, Meksiko, Peru, Vietnam ja Yhdysvallat. Kaikkien osallistujavaltioiden ratifiointiin varattu aikaa kaksi vuotta ja järjestelyyn voidaan myöhemmin hyväksyä myös muita valtioita. Merkittävin alueen valtio, joka ei ole mukana on Kiina, ilmeisesti osaksi myös Yhdysvaltojen toiveen takia. Myös tähän sopimukseen toivoo vuonna 2016 valittu USA:n presidentti Donald Trump muutoksia eikä Yhdysvallat ole toistaiseksi sopimusta allekirjoittanut.

TTIP-sopimus eli Transatlantic Trade and Investment Partnership (Transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus) eli Euroopan Unionin ja Yhdysvaltojen välinen sopimus sisältäen myös laajamittaiset tullinalennukset. TPP-sopimus asettaa Euroopan Unionille paineita saada myös tämä sopimus voimaan. Lopullista hyväksyntää hidastavat sopijaosapuolten erilaisen intressit mm. ympäristönsuojelun ja kuluttajansuojanormien osalta. Sopimuksen voimaansaattaminen on ollut vuodesta 2016 alkaen voimakkaassa vastatuulessa. Euroopan Unioni ei liene valmis kuluttajasuojeluun liittyvien asioiden helpotuksiin eikä myöskään 2016 valittu Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ole yleensäkään lämmennyt uusiin vapaakauppasopimuksiin eli käytännössä TTIP-sopimuksen käsittely on ainakin jäissä.

USMCA (United States-Mexico-Canada-agreement) korvaa aiemman NAFTA-sopimuksen ja uudessa on vanhan sopimuksen ongelmakohtia korjattu. Uusi sopimus vahvistettiin 30.11.2018.