Tilaus

Kun hankintasopimus on solmittu, tuote tai palvelu voidaan tilata. Tuote tai palvelu voidaan tilata ilman kirjallista sopimusta, ja toisinaan hankintatilaus katsotaan sopimukseksi.

On paljon yrityksiä, joissa kirjallisia sopimuksia ei ole lainkaan, vaan liiketoiminta perustuu suullisiin sopimuksiin. Tällöin riskit ovat kuitenkin verrattain isot, joten erityisesti arvoltaan tai merkittävyydeltään suurissa tilauksissa suositellaan kirjallisia sopimuksia.

Tilauksessa kerrotaan tarkat vaatimukset tuotteen tai palvelun toimittamisesta. Tilauksessa ilmoitetaan tilausnumero, tuote- tai palvelukuvaus, hinta, määrä, maksuehto, toimitusaika ja toimituslauseke sekä toimitus- ja laskutusosoite. Myös tilaukset pyritään nykyisin automatisoimaan. Toimittaja usein lähettää ostajalle vielä tilausvahvistuksen tilauksen saatuaan. Tarkat tilaustiedot ovat tärkeitä kaikissa logistisen prosessin vaiheissa, kuten tavaran vastaanottovaiheessa.

Myös toimituksen ja laskun hyväksyminen sekä toimittajan arviointi ovat tärkeitä hankintaprosessin vaiheita. Jos toimitusta ei voida hyväksyä, toimittajalle on syytä välittömästi reklamoida ja sopia jatkotoimenpiteistä yhteistyössä. Toimittajan arviointi puolestaan on strategisen tärkeä hankintatoimen osa-alue, jota käsitellään tämän kirjasarjan muissa osissa.