Tullausasiakirjojen arkistointi

Suomessa koko tullausasiakirjojen arkistointi on siirretty tuonnissa tuojalle ja viennissä viejälle.

Alkuperäisinä paperimuotoisina tulee arkistoida kaikki asiakirjat, jotka osoittavat alkuperäkelpoisuutta ja sisältävät säännöksensä mukaisesti alkuperäisen allekirjoituksen tai viranomaisleiman ( esim. EUR.1., GSP Form A jne ). Sama koskee myös vahvistettuja viranomaislupia ja niiden kaltaisia asiakirjoja.

Arkiston tulee perustua tullausnumeroihin vähintäänkin niin, että tullausnumeron ja päiväyksen kautta arkisto löytyy helpohkosti. Koska tullilaitos pääsääntöisesti ei saa asiakirjoja tehdään jälkitarkastukset yleensä niin, että tullilaitos pyytää asiakirjoja tai niiden kopioita asiakasyrityksiltä.

Arkistointivelvollisia ovat:

  • Toimitaan asiakkaan suorana edustajana: Viejä tai tuoja
  • Huolitsija toimii takaajan vastuulla asiakkaan suorana edustajana: Viejä tai tuoja
  • Huolintaliike toimii välillisenä edustajana: Huolintaliike

Tuontitullausasiakirjojen arkiston tulee aina sijaita Suomessa (ITU-arkistointiohje 2/2012 versio 28.2.12). Arkisto voi sijaita tuojan tiloissa tai toimeksiannon perusteella esimerkiksi tili- tai kirjanpitotoimistossa tai edustajan tiloissa (maahantuojana voi olla muuhun yhteisömaahan sijoittautunut yritys tai suomalaisen vat numeron omaava, muun eu-maan yritys).

Jokaisen tuojan eli tavaranhaltijan on huolehdittava tullausasiakirjojen arkistoinnista 1.1.2012 alkaen, kun tulli-ilmoitus on annettu sähköisesti.