Tässä osiossa käsitellään kauppaa ja tullausta, niissä käytettäviä asikirjoja sekä arvonlisäveroasioita. Sisä- ja ulkokauppamenettelyt koskevat esimerkiksi kuljetuksia EU:n sisällä tai EU:n ja kolmansien maiden välillä. Tähän liittyvät keskeisesti tullaus ja alv-käytännöt.
Johdanto: Osion johdantoesitys (Google Slides). Englanninkielinen versio.
Uutiskatsaus 30.12.2024
Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024
Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 %:sta 25,5 %:iin. Tätä kirjoittaessa eduskunnan vahvistus vielä puuttunee, mutta oletettavaa on, että se toteutuu.
Verohallituksen ohjeistuksen mukaan ratkaisevaa on se, onko tavara luovutettu ostajalle ennen vai jälkeen 1.9.2024. Maahantuonnissa sovellettavan arvonlisäveroprosentin määrittelee tulli-ilmoituksen hyväksymispäivämäärä, ilmoitukset tehdään kuten ennenkin, ainoastaan veroprosentti muuttuu päivämäärän mukaan kuten edellä todettu. Jos tulli-ilmoituksessa annetaan verotyksellinen lisäkoodi FR5 tulli-ilmoituksen arvonlisäverokanta määräytyy tavaroiden ostopäivän mukaisesti. Monen yrittäjän käsityksen mukaan muutos toteutetaan liian nopealla aikataululla, tavallaan keskellä päättyvää kesälomakautta. Eniten ongelmia tulee ehkä arvonlisäveron neljännesvuosi-ilmoittajille, joiden veroprosentti muuttuu kesken ilmoituskautta. Sinällään yrittäjien kyseessä ollen muutos ei kuitenkaan ole kovin radikaali, koska itse vähennysoikeus ei mitenkään muutu. Ennakkomaksussa ratkaisee maksujankohta. Jatkuvaluontoisessa tavaran ja palvelun myynnissä verokanta määräytyy ajan kulumisen perusteella. Lisätietoja saa esimerkiksi tullin internetsivuilta, tullineuvonnasta tai verottajan alv-palvelunumerosta 029497008.
Arvonlisäveron korotukset 1.1.2025
Alkaen 1.1.2025 valtaosa 10 prosentin alv-kannan tuotteista siirretään korkeampaan 14 %:n alv-kantaan koskien seuraavia tuotteita:
- kirjat
- lääkkeet
- liikuntapalvelut
- sisäänpääsymaksut kulttuuri-, viihde- ja urheilutilaisuuksiin
- henkilökuljetukset
- majoituspalvelut
- televisio- ja yleisradiotoiminnan korvaukset
10 %:n alv-kanta jää koskemaan edelleen sanoma- ja aikakausilehtiä.
Samalla siirretään kuukautis- ja inkontinenssisuojat sekä lasten vaipat 25,5 %:n alv-kannasta 14 %:n alv-kantaan.
Lisäksi on tuossa muutoksia pienten yritysten arvonlisäverotukseen perustuen Euroopan Unionin pienyrii-tysdirektiiviin:
- alarajahyivitys poistuu (koskien yrityksiä, joiden liikevaihto tiliakaudessa 12 kk alle 30000 euroa)
- vähäisen liiketoiminnan raja nousee 20000 euroon
- käyttöön otetaan pienten yritysten alv-järjestelmä kansainvälistä kauppaa käyvillle yrityksille
- Suomeen sijoittunut yritys voidaan merkitä muissa jäsenvaltioissa tapahtuvan verovapautuksen saamiseksi tunnistamismisrekisteriin.
Tuonnin keskitetty tullaus
Tuonnin keskitetty tulliselvitys otetaan Suomessa käyttöön keväällä 2025. Tällöin tuoja/ilmoittaja antaa tulli-ilmoituksen yhteen EU-maahan vaikka tavarat esitetään toisen EU-maan tullille. Käsittelevän maan tullilaitos kantaa tavarasta mahdolliset tullit, mutta arvonlisävero pitää ilmoittaa jja maksaa kulutusmaan sääntöjen mukaisesti. Keskitettyä tullausta voi käyttää vain suorassa edustuksessa. Luvan voi saada vain valtuutettu talouden toimija AEO-järjestelmän ehtojen mukaisesti.
Trust and check
Komissiossa on julkaistu uusi Trust and check -nimellä kulkeva tulliselvityksen yksinkertaistamisprojekti, joka kuitenkin astunee voimaan vasta vuonna 2032. Komission kannan mukaan kyseinen ohjelma tekisi tullaushuolitsijoiden käytön tarpeettomaksi, tosin näin on väitetty jo Suomen ilmoitusmenettelyn alkuajoista 1960-luvun loppupuolelta asti. Toisin on kuitenkin käynyt, tullinimike- ja verotusasiantuntemus on edelleen tarpeen, ja jonkunhan pitää edelleen kuljettaa tavara, joten tämä kirjoittaja epäilee vahvasti kyseistä mielipidettä. Lisää aiheesta: Trust and Check, Tulliyhteistyö – EU -osiossa.
Tullilaitoksen asiakaskirje
Suomen tullilaitoksen asiakaskirjeen voi tilata tullin Internet-sivuilta www.tulli.fi.
Tullittomuusraja
Euroopan Unionilla on ns vähäarvoisille tuontilähetyksille tullittomuus-arvoraja 150 euroa. Lähetyksen todellisen arvon jäädessä enintään 150 euroon tullia ei tarvitse maksaa. Lähinnä halpatuontimaiden nettitilausten räjähdysmäisesti kasvaessa EU:sa harkitaan kyseisen tullitomuusrajan poistoa.
EU:n metsäkatoasetus 2023/1115
Metsien katoamisen vähentämiseksi Euroopan Unionissa on laadittu ns. metsäkatoasetus, joka astuu voimaan kahdessa vaiheessa: 30.12.2024 ja 30.06.2028. Lisätietoa kohdassa Viennin ja tuonnin rajoitukset, erityisehdot ja vastaavat/ Metsäkatoasetus.
Hiilirajamekanismin valvonta (CBAM)
Ensimmäinen määräaika on jo umpeutunut, EU:n komission on kuitenkin antanut 30 päivän lisämääräajan raportin tekemiseen. Hiirajavalvonta koskee ns. CBAM-tavaroita (Carbon Border Ajustment Mechanism). Myös Suomessa raportointi on vielä monelta tuojalta tekemättä.
Hiilirajamekanismin valvontaa on tarkennettu ja ns. oletusarvoja voi käyttää vain rajoitetusti. Lisätietoja kohdassa Viennin ja tuonnin rajoitukset, erityisehdot ja vastaavat.
EU:n ja Uuden Seelannin välinen vapaakauppasopimus
Sopimus astui voimaan 1.5.2024. Lisätietoja sivulla Ulkokauppa/tullietuussopimukset.
Tullaustoiminnan ja sitä sivuavan sähköisen ilmoittaminen
Kehitystyö monissa ilmoituksisa jatkuu edelleen ja ehkä joltain osilta olleen valmiita vuoden 2025 kuluessa. Myös eräitten asiakirjojen sähköisiä, automatisoituja tarkastuksia on jo lisätty.
EU ja eräät Mercosur-valtiot
Euroopan Unionin ja neljän Mercosur-valtion (Brasilia, Argentiina, Paraguay ja Uruguay) välinen sopimus tullien ja kaupan esteiden poistamiseksi on hyväksytty lähes 25 vuoden neuvottelujen jälkeen. Sopimuksen voimaanastuminen edellyttää kuitenkin mm. kaikkien EU-valtioiden hyväksyntää ja mm. Ranska on aikaisemmin vastustanut sopimusta. Esimerkiksi Suomen viennille Brasilia on merkittävä vastaanottajamaa.
Valmisteverotuksen muutoksia
Tupakkaveron korotukset ovat alkaneet, ensimmäinen korotus on jo astunut voimaan. Veroa korotetaan yhteensä kuudessa vaiheessa noin puolen vuoden välein niin, että viimeinen on tarkoitus toteuttaa heinäkuussa 2027. Yhteensä korotus tulee olemaan noin 27,1 %. Korotukset koskevat savukkeita, kääretupakkaa, piippu- ja savuketupakkaa sekä sikareita ja pikkusikareita.
Myös väkevien alkoholijuomien valmisteveroa notetaan ennustetun kuluttajahintaindeksin kehityksen mukaisesti vuosina 2025–2027. Korotuksen kohderyhmiä ovat alkoholipitoisuudeltaan yli 15 %:n ja enintään 22 %:n tilavuusprosentin välituotteet sekä etyylialkoholijuomien pääosin yli 10 %:n tilavuusprosenttiset juomat sekä muut etyylialkoholijuomaryhmän kuin nimikkeen 2208 tuotteet alkoholipitoisuudesta riippumatta. Korotukset koskevat näin ollen mm. väkevöityjä viinejä, vodkaa ja muita viinoja sekä liköörejä. Vereotaulukkoon llisättiin kaksi uutta etyylialkoholin tuoteryhmää 42 ja 43 sekä poistettiin aikaisempi tuoteryhmä 25. Lisää tietoa mm. hallituksen esityksestä HE 106/2024 ja siihen liittyvästä verotaulukosta.
ATA-carnetin käyttö laajenee Ahvenanmaalle
ATA-Carnetia käytetään tavaroiden väliaikaiseen vientiin, tuontiin ja kauttakuljetukseen. Tähän asti sitä on voinut käyttää EU:n ja EU:n ulkopuolisten maiden välisessään liikenteessä, jatkossa sitä voidaan käyttää myös verorajaliikenteessä Ahvennmaalta EU-maihin. ATA-carnet voidaan myöntää seuraaville tavaroille:
- näyttelytavarat määrätyin rajoituksin
- ammatinharjoittamisvälineet määrätyin rajoituksin
- kaupalliset tavaranäytteet määräyyin rajoituksin
Automaattinen ihmisestä riippumaton päätöksenteko Suomen tullissa
Ihmisestä riippumaton automaattinen päätöksenteko Suomen tullissa laajenee, lisätietoja Suomen tullin www-sivuilta.
EU – Euroopan unioni
Yhteisökauppa eli sisäkauppa
Ulkokauppa
- Ulkokaupan lainsäädäntö
- Tullietuussopimukset
- Arvonlisävero ja kolmannet maat
- Yhteisön tullitariffi TARIC
- Tulliselvitysmuodot
- Sähköinen tullaus, nettitullaus
- Veroton varastointi
- Tullimenettelyyn asettaminen
- Tuontitullaus
- Alkuperäsäännöt
- Tullilaitoksen rekisteröity asiakas (eli maksulykkäystä saavat asiakkaat)
- Tuontitapahtuman kuvaus
- Vientitullaus
- Tullausasiakirjojen arkistointi
- Viennin ja tuonnin rajoitukset, erityisehdot ja vastaavat
- Ulkokaupan sähköiset ilmoitukset
- Vinkkejä maahantuontia aloitteleville
- Ulkomailta ostaminen
Ulkomaankaupan asiakirjoja
- Business Finland
- Kauppalasku
- Alkuperätodistus
- INF-todistukset
- Asete / vekseli, valtakirja, saapumisilmoitus, huolintaohje / laivausohje
- Konossementti (Bill of Lading)
- Merirahtikirja (Liner Waybill, LWB)
- Kansainvälinen autorahtikirja (CMR)
- Kansainvälinen rautatierahtikirja (CIM)
- Lentorahtikirja (AWB)
- Huolitsijan vastaanottotodistus (FCR), kuljetustodistus (FCT), konossementti (FBL) ja varastotodistus (FWR)
- ATA-CARNET
Tulliyhteistyö
Suomi.fi-tunnistautuminen Tullin palveluissa
Arvonlisävero huolinnassa ja kuljetuksessa
Testaa tietosi: Tullaus
Sivu päivitetty / tarkistettu 31.12.2024.