Vinkkejä maahantuontia EU:n ulkopuolelta aloittavalle yritykselle

Ennen maahantuonnin aloittamista kannattaa miettiä seuraavia seikkoja: FOB-toimitusehdossa on hyvä aina pyytää kuljetusliikkeeltä tarjous rahdista ja kotimaan kuluista. Samalla saat ohjeita siitä, mitä papereita tarvitset ja minne pyydät lähettäjän olemaan yhteydessä. Näin pysyt myös tietoisena kuljetuksen reitistä ja aikataulusta.

Varsinkin kappaletavaratuonnissa on hyvä tietää onko rahdinkuljettajalla suora yhteys Suomeen vai jälleenlastataanko tavarat jossain maassa, mikä tuo enemmän vaatimuksia pakkaukselle ja vaikuttaa myös aikatauluihin.

CIF-toimitusehto kappaletavarakuljetuksissa saattaa tuoda maahantuojalle yllätyksiä kulujen muodossa. Lähettäjä valitsee mieluiten kuljetusliikkeen, joka on edullisin vaihtoehto. Aikataulut venyvät ja lähetysten seuranta on vaikeaa, varsinkin jos ei saa selville, kuka on Suomessa vastapeluri.

Voi myös käydä niin, että Suomessa lähetyksen luovuttava kuljetusliike ei olekaan lähettävän kuljetusliikkeen edustaja vaan vain vastaanottava huolitsija. Tällöin kuljetusliike perii omien kulujensa lisäksi välilastauskuluja, vastaanottolisiä, rahdinomaisia kuluja esim. Kiina-lisä, CFS, IFS. Myös tarjouksen saaminen kotimaankuluista on mahdotonta etukäteen, jos ei ole tiedossa, mikä kuljetusliike tuo tavarat Suomeen.

Jos olet tuomassa uutta tuotetta, voi sille hakea sitovaa tariffitietoa nimikkeestä (STT), jolloin tiedät varmuudella mikä on tavaran tulliprosentti. Useimmiten tullinimike voidaan kuitenkin määritellä tuotekuvauksen ja/tai esitteiden perusteella. Maahantuonnin yhteydessä kannettava alv:han on vähennyskelpoinen kotimaankirjanpidossa.

Tietyt tuotteet (esim. elintarvikkeet, astiat, lasten vaatteet, lelut, lakanat, käsineet) kiinnostavat Tullia ja niiden maahantuontikelpoisuus testataan Tullin näytteenotoilla. Tästä seuraa kustannuksia, lisäksi tuotteet ovat käyttöönottokiellossa tutkimuksen ajan (keskimäärin kaksi viikkoa).

Kotimaankuljetuksesta on hyvä sopia selkeästi, miten tulee tavarat toimittaa, esim. jos purkauspaikka tuo rajoitteita kaluston valintaan.

Toimita tullauksessa tarvittavat ja mahdolliset luovutusehdon mukaiset dokumentit huolitsijalle/kuljetusliikkeelle viimeistään maahantulopäivänä, jottei lähetykselle synny varastovuokraa terminaalista tai kontti- ja kenttävuokraa satamasta.