Vinkkejä maahantuontia EU:n ulkopuolelta aloittavalle yritykselle

Ennen maahantuonnin aloittamista kannattaa miettiä seuraavia seikkoja: FOB-toimitusehdossa on hyvä aina pyytää kuljetusliikkeeltä tarjous rahdista ja kotimaan kuluista. Samalla saat ohjeita siitä, mitä papereita tarvitset ja minne pyydät lähettäjän olemaan yhteydessä. Näin pysyt myös tietoisena kuljetuksen reitistä ja aikataulusta.

Varsinkin kappaletavaratuonnissa on hyvä tietää onko rahdinkuljettajalla suora yhteys Suomeen vai jälleenlastataanko tavarat jossain maassa, mikä tuo enemmän vaatimuksia pakkaukselle ja vaikuttaa myös aikatauluihin.

CIF-toimitusehto kappaletavarakuljetuksissa saattaa tuoda maahantuojalle yllätyksiä kulujen muodossa. Lähettäjä valitsee mieluiten kuljetusliikkeen, joka on edullisin vaihtoehto. Aikataulut venyvät ja lähetysten seuranta on vaikeaa, varsinkin jos ei saa selville, kuka on Suomessa vastapeluri.

Voi myös käydä niin, että Suomessa lähetyksen luovuttava kuljetusliike ei olekaan lähettävän kuljetusliikkeen edustaja vaan vain vastaanottava huolitsija. Tällöin kuljetusliike perii omien kulujensa lisäksi välilastauskuluja, vastaanottolisiä, rahdinomaisia kuluja esim. Kiina-lisä, CFS, IFS. Myös tarjouksen saaminen kotimaankuluista on mahdotonta etukäteen, jos ei ole tiedossa, mikä kuljetusliike tuo tavarat Suomeen.

Jos olet tuomassa uutta tuotetta, voi sille hakea sitovaa tariffitietoa nimikkeestä (BTI= entinen STT), jolloin tiedät varmuudella mikä on tavaran tulliprosentti. (Nimikkeen ja maan perusteella voi myös tarkistaa Taric / Fintaric palveluista onko tuonnille rajoituksia.) Useimmiten tullinimike voidaan kuitenkin määritellä tuotekuvauksen ja/tai esitteiden perusteella.

Alv kannetaan maahantuonnin yhteydessä tullin toimesta vain, jos yritys ei ole liiketoiminnastaan arvonlisäverorekisteröitynyt Suomeen, alv-rekisteröitynyt yritys ilmoittaa itse alv:n Verolle OmaVero palvelussa.

Tietyt tuotteet (esim. elintarvikkeet, astiat, lasten vaatteet, lelut, lakanat, käsineet) kiinnostavat Tullia ja niiden maahantuontikelpoisuus testataan Tullin näytteenotoilla. Tästä seuraa kustannuksia, lisäksi tuotteet ovat käyttöönottokiellossa tutkimuksen ajan (keskimäärin kaksi viikkoa).

Eläinperäisten tuotteiden ja kasvituotteiden tuontia valvoo Ruokavirasto. Tuotteiden sisältäessä näitä ainesosia voi tuonti olla rajattua vain tiettyjen maahantulopaikkojen kautta. Tuotteet voivat vaatia terveystodistuksia, Traces-järjestelmään tehtyjä ilmoituksia ja Ruokaviraston toimesta tehtäviä tarkastuksia. Kannattaa selvittää tarkasti etukäteen myyjältä tuotteen ainesosat ja olla ennen maahantuontia yhteydessä Ruokavirastoon, ettei kävisi niin, että maahantuonti evätään. Usein tarvitaan myös tehdä ennakkoilmoitus Ruokavirastolle ennen maahantuloa.

Rahdinkuljettajalle tulee etukäteen kertoa mitä on tuomassa, sillä kappaletavarana Ruokaviraston valvonnan alaisia tuotteita ei voi tuoda, koska Ruokaviraston tarkastus edellyttää yksikön siirtämisen alkuperäisessä sinetissä tarkastukseen, jolloin kaikkien yksikössä olevien, muiden maahantuojien, lähetysten purkaus viivästyy tarkastuksen ajan. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/tuonti-ja-vienti/

Kotimaankuljetuksesta on hyvä sopia selkeästi, miten tulee tavarat toimittaa, esim. jos purkauspaikka tuo rajoitteita kaluston valintaan.

Toimita tullauksessa tarvittavat ja mahdolliset luovutusehdon mukaiset dokumentit huolitsijalle/kuljetusliikkeelle viimeistään maahantulopäivänä, jottei lähetykselle synny varastovuokraa terminaalista tai kontti- ja kenttävuokraa satamasta.