Ratapihatyöt

Tavaraliikenteeseen liittyvät ratapihatyöt ovat pääasiassa erilaisia vaunukokoonpanon muutokseen tai vaunujen asiakasraiteelle toimitukseen liittyviä vaihtotöitä. Muita perustehtäviä ovat matkakuntoisuuden tarkastukseen liittyvät tehtävät ja erilaiset kulkuteiden muodostamiseen sekä turvaamiseen liittyvät tehtävät.

Vaihtotyövetureissa on otettu viime vuosina käyttöön radio-ohjaustekniikka, joka mahdollistaa veturien käytön kauko-ohjaimella ilman kuljettajaa ratapihatyöntekijöiden (tehtävänimikkeeltään vaihtotyönjohtaja) toimesta. Muita ratapihahenkilöstön tehtävänimikkeitä ovat avustavat roolit junamies ja vaihdemies.

Vaihtotöiden ohjaus ja seuranta hoidetaan RFID-järjestelmän avulla. Kaikki suomalaiset tavaravaunut on varustettu RFID-tägeillä, jotka luetaan järjestelmään kuuluvalla käsipäätteellä. Käsipäätteellä kuitataan työt valmistuneeksi ja niiden etenemistä voidaan seurata reaaliajassa.

Puheviestintä vaihtotöissä ja kommunikointi valtakunnallisen liikenteenohjauksen kanssa hoidetaan rautateiden oman digitaalisen puhelinverkon, GSM-R -järjestelmän kautta.