Maantiekuljetukset ovat keskeisin osa kuljetusjärjestelmää ja yleisin tavarankuljetuksen muoto.
Euroopassa suurin osa tavarasta kuljetetaan kuorma-autoilla.
Yleisyyteen vaikuttavat maantiekuljetuksen rooli muiden kuljetusmuotojen esi- ja jälkikuljetuksessa. Muihin kuljetusmuotoihin nähden maantiekuljetukset ovat helposti toteutettavia ja nopeita. Lisäksi ne mahdollistavat ovelta-ovelle-kuljetukset.
Johdanto: Osion johdantoesitys (Google Slides). Englanninkielinen versio.
Maantiekuljetukset sopivat monenlaisen tavaran kuljettamiseen paketeista merikonttien siirtoihin ja erikoiskuljetuksiin.
Maantiekuljetukset voidaan jakaa usealla tavalla: esi- ja jälkikuljetukset, runko- ja siirtokuljetukset, nouto- ja jakelukuljetukset. Suomessa suuri osa maantiekuljetuksista toteutetaan suorina kuljetuksina lähtöpaikasta vastaanottopaikkaan ilman kuljetusvälineen vaihtoa tai tavaran välikäsittelyä. Kansainvälisessä liikenteessä maantiekuljetukset ovat usein osa kuljetusketjua, joka muodostuu eri vaiheista, joissa lähetettävää tavaraa käsitellään ja kuljetetaan eri välineillä.
Maanteillä tapahtuva kaupallinen tavarankuljetus on lailla ja asetuksilla säänneltyä luvanvaraista toimintaa (Laki kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä 21.7.2006/693. Tämä laki on kumottu L:lla 24.5.2017/320, joka on voimassa 1.7.2018 alkaen.) Sääntelyn piirissä ovat muun muassa käytettävä kuljetuskalusto, kuljettajien koulutustaso ja kuljetusyritysten toiminta oman maan ulkopuolella.
Lisätietoa
- Tietoa maantiekuljetusten määristä Tilastokeskuksen verkkosivuilla
- Maantiekuljetusten tulevaisuus Suomessa vuonna 2035 alan ydinpätevyyksien näkökulmasta
- Kuormakorit ja kuorman varmistaminen, Traficom (pdf, 874,17 Kt)
- Eurooppalaisia parhaita toimintatapoja koskevat suuntaviivat 2014 – Kuorman varmistaminen tieliikenteessä (EU:n julkaisutoimisto).
- Logistiikkayritysten Liitto ry (SKAL-liitännäisjäsen)
- Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry
Logistiikan Maailma -sivustolta löydät laajasti tietoa logistiikasta, hankinnasta, sopimuksista, kuljetuksista ja tullauksesta.
Tutustu käytännönläheiseen aineistoomme etusivun tai vasemman palstan sisältöluettelon avulla. Taltioi etusivu selaimesi kirjanmerkkeihin.
Puuttuuko sivustolta jotain? Lähetä täydennysehdotus: info@reijorautauomansaatio.fi
Sivu päivitetty / tarkistettu 15.11.2024.