Lentokuljetus

Lentokuljetuksen valinta käytettäväksi kuljetusmuodoksi pohjautuu yleensä pyrkimykseen minimoida kuljetusaika ja saavuttaa siten kokonaissäästöjä tai toiminnallisia etuja kokonaisuuden näkökulmasta. Yksikkökustannuksiltaan lentorahti on kuljetusmuodoista kallein.

Johdanto: Osion johdantoesitys (Google Slides). Englanninkielinen versio.

Tyypillisiä lentokuljetuksen valinnan perusteita on useita. Kiireellisyydellä voidaan tarkoittaa esimerkiksi toimitustarpeita, joilla pyritään tukemaan tuotteen elinkaarta saavuttamalla tuotteen loppumarkkinat mahdollisimman nopeasti. Erilaiset varaosatoimitukset laitteiden korjaamiseksi tai tuotantolinjojen toiminnan palauttamiseksi tai turvaamiseksi ovat myös yleisiä lentorahdin parissa. JOT-toimitukset (Just On Time) suuntautuvat usein erilaisiin tapahtumiin kuten tuotejulkaisuihin, kilpailuihin tai messuille. Ajan optimointiin liittyy useasti myös varastotasojen matalina pitäminen ja varastojen täydentäminen tiheällä syklillä lentorahtia hyödyntäen (Inventory in Transit / Order-Cycle Time reduction).

Varastotasojen optimointi tukee yrityksen investointien tuottavuuden nopeutusta. Myös hankintatoimen globalisoituminen on monin paikoin pidentänyt toimitusetäisyyksiä toimittajan ja tilaajan välillä jolloin toimitusnopeuden ja -varmuuden merkitys korostuu. Tavaran arvo, luonne tai käsittelyvaateet mahdollistavat ajoittain vain lentorahdin käytön. Erityisesti kuljetusturvallisuuden näkökulmasta (kuljetuksiin kohdistuva rikollisuus ja terrorismin uhka) lentorahti tarjoaa eheimmän kuljetusketjun jo olemassa olevine turvatarkastus-, toimijoiden auditointi- ja lupamenettelyineen. Erilaiset kylmäketjupohjaiset lentorahtiratkaisut ovat monasti ainoa vaihtoehto esimerkiksi tuoretuotteiden saamiseksi kaukaisille markkinoille myyntikelpoisina. Esimerkiksi pohjoismaiden näkökulmasta tuore lohi on yksi alueen merkittävimpiä lentorahdin vientituotteita.

Lentoliikenteen ja -kuljetusten tilastot löydät Tilastokeskuksen verkkosivuilta.

Video: Lohen matka Aasiaan

On myös vaikeasti tavoitettavia kohteita, joiden saavuttaminen muilla kuljetusmuodoilla kuin lentorahdilla, on joko täysin mahdotonta, erittäin haasteellista tai poikkeuksellisen kallista (esimerkiksi Sisä-Afrikan kohteet). Tietyissä olosuhteissa lentorahdin käytöllä saatetaan myös pyrkiä tuotteen arvon tai brandin kohottamiseen (käsintehdyt ja yksilöidyt tuotteet). Tyypillisiä lentorahdin käyttäjiä ovat Hi Tech-, lääke-, energia-, viestintä-, auto- ja tuoretavarateollisuudet.

Video: COOL 360°

Seuraa matkaa Finnairin rahtiterminaalin läpi ja tutustu matkan varrella erilaisiin lentorahtina kuljetettaviin tuotteisiin:

Tutustu COOLin toimintoihin tarkemmin: https://cargo.finnair.com/coolterminal360/

Lisätietoa