Toimitusketjun standardit

Jäljitettävyystarpeen kasvaessa toimitusketjun standardit ovat yhä tärkeämmässä roolissa.

Logistisesta näkökulmasta katsottaessa tärkeimmät GS1:n standardit ovat SSCC (Serial Shipping Container Code), GTIN (Global Trade Item Number ) ja GLN (Global Location Number). Niillä voidaan tehostaa toimitusketjun hallintaa suhteellisen yksinkertaisesti.

SSCC on standardimuotoinen tunnistenumero, jota käytetään kuljetus- tai varastointiyksikön tunnistamiseen. Useat toimijat vaativat SSCCkoodia Suomessakin.

GTIN-numero (entinen EAN-koodi) löytyy lähes kaikista tuotteista, varsinkin päivittäistavarakaupassa. GTIN on numero, jota käytetään kauppanimikkeiden yksilöimiseen maailmanlaajuisesti. GLN puolestaan on numero, jolla voidaan yksilöidä yritys, sen sisäisiä toimintoja tai toimipisteitä. Sähköisen kaupan sanomissa käytetään GLN:ää yksilöimään liiketapahtuman osapuolia esimerkiksi tilaamisen, toimittamisen, laskuttamisen ja sanomavälityksen tarpeisiin.

Myös toimituksia ohjaavat GSIN- ja GINC -tunnukset ovat tulossa vahvasti mukaan toimitusketjun ohjaamiseen. Lisätietoja standardeista saa GS1Finlandin internetsivuilta.