Muutos verkkomyynnin tullaukseen 1.7.2021

Kaikki tavarat, jotka saapuvat Suomeen EU:n ulkopuolelta on tuontitulliselvitettävä alkaen 1.7.2021. Muutos koskee kaikkia EU:n ulkopuolisia maita ja EU:n ALV-alueeseen kuulumattomia maita mukaan lukien mm. Sveitsi, Liechtenstein, Norja, Iso-Britannia ja Ahvenanmaa.

Tullausvelvoitteeseen vaikuttaa mm. se, mistä tavara toimitetaan. Jotkut verkkokaupan saattavat toimia Euroopan Unionissa, mutta tavarat toimitetaan siitä huolimatta EU:n ulkopuolelta, pääosin ratkaisee lähetysmaa, mutta myös Euroopan Unionin alueelta voi tulla kolmansien maiden tuotteita, joita ei vielä ole tuontitullattu Unioniin.

Vastuu tullauksen tekemisestä on pääsääntöisesti suomalaisella ostajalla. Mikäli ostoksen arvo on enintään 150 euroa saattaa verkkokauppa veloittaa arvonlisäveron jo ostoksen yhteydessä, silloin ei maahantuontivaiheessa tarvitse enää maksaa arvonlisäveroa, tällainen verkkokauppa on rekisteröitynyt EU:n yhteiseen arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmään eli IOSS-järjestelmään. Silloin saattaa posti tai kuljetusyritys tehdä tullauksen puolestasi, mikä pitäisi olla huomattavissa kuljetusyrityksen ohjeistuksesta.

Jos kyseessä on yli 150 euron arvoinen ostos tuoja on itse velvollinen tekemään
tuontitullauksen tai ostamaan sen palveluna alan toimijoilta. Tullauksen voi myös tehdä itse
sähköisesti Suomen tullin nettitullauksena, lisätietoja Suomen tullin Internet-sivuilta.

On syytä tiedostaa, että vastuu tullauksen oikeista tiedoista on suomalaisella maahantuojalla, esim. ulkomaisen nettimyyjän kuljetusasiakirjoilla ilmoittama arvo ei välttämättä ole oikein. Suomalainen ostaja on velvoitettu tietämään ostoksensa arvon ja tullausarvoon tulee myös lukea kuljetus- ja muut kustannukset Euroopan Unioniin saakka. Pakollisia tietoja on lukuisa määrä, mm. alkuperämaa ja tullinimike, tullinimikeneuvontaa saa mm. tullin neuvonnasta.

Suomen tullin tarjoamalla tullilaskurilla voi arvioida, paljonko tuonnista pitää maksaa arvonlisäveroa ja muita tullimaksuja.

Pieniarvoisissa lähetyksissä suurin kustannus saattaa olla ulkopuolisen toimijan veloittama tuontitullauspalkkio.

Arvonlisäveron määrä on muuttamia poikkeuksia lukuunottamatta 24% (kts. kohta arvonlisäverojärjestelmä) ja lisäksi tuontiin saattaa liittyä muita rajoituksia ja ehtoja, kts kohta viennin ja tuonnin rajoitukset, erityisehdot ja vastaavat (luettelo ei ole täydellinen) tai ota yhteys tullineuvontaan. Verot kannetaan ilman alarajaa!

Tullin viisi vinkkiä sujuviin nettiostoksiin

Varmista sujuvat nettiostokset – Tullin viisi vinkkiä

  1. Selvitä, mistä maasta tilaamasi tavara toimitetaan. Jotkut verkkokaupat saattavat toimia Euroopassa, mutta toimittavatkin tuotteita EU:n ulkopuolelta. Tullauksen kannalta oleellista on lähetysmaa.
  2. Arvioi verot ja mahdolliset tullimaksut Tullilaskurissa. Alun perin edulliselta vaikuttava ostos voi osoittautua yllättävän kalliiksi – vältyt ikäviltä yllätyksiltä, kun arvioit maksut etukäteen. Huomaa, että mahdolliset polkumyynti- ja lisätullit sinun pitää tarkistaa erikseen Tulli.fi-nettisivuilta. Muista ottaa huomioon myös mahdolliset kuljetus- ja muut maksut.
  3. Ota selvää, maksatko arvonlisäveron jo ostohetkellä. Jos myyjä on mukana EU:n yhteisessä arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmässä (IOSS), saatat maksaa arvonlisäveron jo verkkokaupassa ostoksen yhteydessä. Tämä on mahdollista enintään 150 euron ostoksissa.
  4. Varmista, tarvitseeko sinun tehdä tullaus itse. Jos arvonlisävero on maksettu jo ostohetkellä, Posti tai muu kuljetusyritys saattaa tehdä tullauksen puolestasi. Seuraa kuljetusyrityksen ohjeistusta. Mikäli verkkokauppa ei veloita arvonlisäveroa tai ostoksesi arvo on yli 150 euroa, sinun on itse huolehdittava tullauksesta sekä samalla veroista ja mahdollisista tullimaksuista.
  5. Valmistaudu jo nyt, saapumispäivä ratkaisee. Kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat tavarat on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero, jos ne toimitetaan 1.7.2021 tai sen jälkeen. Tilauspäivällä ei ole tämän kannalta merkitystä.

Lisätietoa Tullin Kaikki tullataan -sivulta.