Koronavirus ja logistiikka

Olemme seuranneet koronavirusepidemian vaikutuksia yhteiskuntaan, elinkeinoelämään ja koulutukseen. Tilanne on vaikea, mutta onneksi nyt voidaan havaita, että logistiikka toimii poikkeusoloissakin. Tavara liikkuu tarpeen mukaan.

Monet yrittäjät ovat vaikeuksissa, kun liikkumista tulee rajoittaa ja yleisötapahtumia sekä kokoontumisia perutaan. Tämä on raskasta ja toivomme, että tilanteesta selvitään mahdollisimman lievin vaurioin.

Oppilaitokset ovat siirtyneet äärimmäisen kireällä aikataululla etäopetukseen. Toivomme, että Logistiikan Maailma -sivusto palvelee opettajia ja opiskelijoita oppimateriaalina erityisesti tässä poikkeustilanteessa, kun kirjastot ovat kiinni ja fyysistä opetusmateriaalia ei voida opiskelijoille toimittaa.

Sivustomme on kaikkien yrittäjien, opettajien, opiskelijoiden ja muiden logistiikka-alan tietoa tarvitsevien vapaasti käytettävissä. Toivottavasti voimme näin omalta osaltamme tukea poikkeustilanteen yli pääsemisessä.

Toimenpiteitä yritysten toimintakyvyn säilyttämiseksi

Korona vaikutti voimakkaasti toimitusketjujen tuotteiden ja palveluiden saatavuuteen aiheuttaen yrityksen toimituskykyyn suuria haasteita palvella asiakassegmenttejään. Mitä toimenpiteitä tuotantoyritykset ovat tehneet säilyttääkseen toimituskykynsä?

Nopeat toimenpiteet koronan vaikutuksen alkaessa:

 • Henkilökontaktien estäminen
  • Etäisyys- ja määrärajoitukset tiloissa, vierailukiellot
  • Työvuorojen porrastus, etätöiden tekeminen
  • Työpisteiden eristäminen, kasvomaskien ja käsineiden käyttäminen
  • Siivouksen tehostaminen, käsidesin käyttäminen
 • Koronaryhmän perustaminen ja käytäntöjen luonti ja valvonta
  • Pakollinen koulutus ja tiedottaminen
  • ”Oma ilmoituskäytäntö” ja riittävä tuen järjestäminen
  • Toiminta sairastapauksen yhteydessä, karanteenit
  • Tuotanto Layoutin rakentaminen kohtaamista estäväksi
 • Koronan liiketoiminnallisten vaikutusten johtamisen ryhmä
  • Toimitusketjun strategiset ja operatiiviset tavoitteet
  • Koronan vaikutuksen omaan tuotantokykyyn, suunnittelu
  • Poikkeamien hallinta ja reagointi tuotteiden ja palveluiden saatavuuteen
  • Asiakkaiden käytöksen muutoksien hallinta

Todennäköisesti tilanne jatkuu ja se muuttaa totuttuja toimintatapoja kommunikaatiokanavien, informaation, kohtaamisen ja liiketoiminnallisen epävarmuuden alueilla.

Päivitys 10.2.2022: Menneiden kuukausien aikana logistiikka-ala on kohdannut haasteita, joista olosuhteisiin nähden on selvitty hyvin. Uskomme, että alan toimijat selviytyvät ongelmista edelleen hyvin.