Hankintatoimi ja ostotoiminta

Sivu päivitetty / tarkistettu 26.3.2025.

Hankintatoimessa voidaan erottaa strategiset, taktiset ja operatiiviset toiminnot.

Hankintatoimessa pitäisi pyrkiä ennakoivuuteen, jotta yrityksen toiminta ei olisi reagoimista ongelmiin vasta sitten, kun ne paljastuvat. Harvojen organisaatioiden hankintatoimi on kuitenkin puhtaasti vain proaktiivista tai reaktiivista ja toiminnan luonne voi vaihdella esimerkiksi tuoteryhmittäin tai yksiköittäin.

Strateginen hankintatoimi

Strateginen hankintatoimi on pitkäjänteistä ja tavoitteellista, siihen kuuluvat muun muassa toiminnan suunnittelu ja kehittäminen, ostaja-toimittajasuhteiden kehittäminen, ennusteet sekä toimittajien valinta ja arviointi.

Strategista hankintatoimea kuvaa olennaisesti proaktiivisuus eli ennakoivuus. Proaktiivinen hankintatoimi perustuu arvonluomiseen, tarkoituksena ei ole pelkästään vähentää kustannuksia vaan pohtia miten toimittajien avulla voidaan parantaa tuotteiden laatua, komponenttien saatavuutta tai esimerkiksi tehostaa tuotekehitystä

Tiedonkulun tärkeyttä korostetaan, ja varhainen tiedonsaanti mahdollistaakin toiminnan ohjaamisen, sen pitkäjänteisen kehittämisen ja samalla hyvän riskienhallinnan.

Taktinen hankintatoimi

Taktinen hankintatoimi keskittyy lyhyen ja keskipitkän aikavälin suunnitteluun ja optimointiin, jotta ostotoiminta tukee liiketoiminnan tavoitteita tehokkaasti. Taktiseen hankintatoimeen kuuluvat muun muassa budjetointi ja sopimusneuvottelut.

Taktinen hankintatoimi on käytännönläheistä päätöksentekoa, jolla varmistetaan, että hankinnat tukevat sekä liiketoimintaa että strategisia tavoitteita.

Operatiivinen ostotoiminta

Operatiivinen ostotoiminta on päivittäistä ja käytännönläheistä, siihen kuuluvat arkirutiinit, kuten tilaaminen, laskujen tarkastaminen ja toimitusten valvonta.

Operatiivinen ostotoiminta toteuttaa hankintoja strategisten ja taktisten suunnitelmien perusteella. Nykyään operatiivisen ostotoiminnan monia vaiheita pyritään automatisoimaan ja digitalisoimaan järjestelmien avulla.

Lue lisää: Operatiivinen ostaminen.

Käänteinen markkinointi (Reverse Marketing)

On tärkeää, että ostajat osaavat markkinatilanteen niin vaatiessa myös markkinoida yrityksensä omalta kannaltaan parhaiden toimittajien asiakkaiksi ja yhteistyökumppaneiksi. Tätä kutsutaan käänteiseksi markkinoinniksi (reverse marketing).